Je naar en down voelen zonder dat je precies weet waarom. Dat gevoel kennen veel mensen wel. Bijvoorbeeld als je ’s ochtends wakker wordt en je echt geen zin hebt in je dag, zonder dat er een specifieke reden voor is. Of als je in de auto onderweg naar huis je opeens down voelt, terwijl je toch echt een prima werkdag hebt gehad.

Betekenis

Omdat mensen steeds betekenis proberen te geven aan wat er gaande is, gaan ze al snel oorzaken proberen te vinden voor die nare gevoelens en dat down zijn. Vind ik mijn werk nog wel leuk? Mis ik misschien iemand? Maak ik me zorgen ergens over? Die zoektocht naar de betekenis van je nare gevoelens kan de start zijn van piekeren.
Maar misschien is er wel een eenvoudiger verklaring voor je nare gevoelens.

Interoceptie

In ons brein is voortdurend interoceptie gaande. Ons lichaam is op elk moment van de dag en nacht in een bepaalde affectieve staat en ons brein is steeds aan het peilen hoe ons lichaam er voor staat. Als we te weinig water of te weinig slaap of te weinig eten hebben, krijgt ons brein een seintje dat er iets niet zo goed gaat in ons lichaam. Van dat niet-prettige gevoel construeert ons brein een gokje over wat er aan de hand kan zijn. Soms is dat gokje een emotie. En dan creëert ons brein een emotie en die ‘reikt’ ons onbewuste ons bewuste aan: zijn we misschien verdrietig? Geërgerd?

(n)iets mis?

Natuurlijk kan er inderdaad iets mis zijn en dan doen we er goed aan om te onderzoeken wat er aan de hand is en wat we beter willen. Maar soms heeft ons onbewuste het mis; we zijn niet verdrietig of geërgerd en er is geen aanleiding voor negatieve emoties. In plaats daarvan hebben we gewoon behoefte aan water of eten of slaap.

Glas water

Te weinig water, slaap of voedsel beïnvloedt de balans in ons lichaam en via interoceptie merkt ons brein dat er is niet goed is. Maar wat er niet goed is? Wie weet is het met een glas water opgelost.
Wil je meer lezen over geconstrueerde emoties, lees dan dit en dit en dit en bekijk dit.