Er zijn natuurlijk al heel wat zelfhulpboeken geschreven maar Gwenda Schlundt Bodiens boek “Progressie door zelfcoaching – 14 beproefde experimenten om jezelf of je team vooruit te helpen” is uniek in zijn soort. Het unieke van dit boek is dat het beste wat de psychologisch wetenschap en de praktijk van progressiegericht werken op een aansprekende en praktische manier beschikbaar stelt voor de lezer.
De filosofie achter het boek is dat we wanneer we ergens last van hebben heel vaak de mogelijkheden bezitten om onszelf te helpen en dat het lang niet altijd nodig is om hulp te vragen van een coach of adviseur. Om onze zelfredzaamheid tot uiting te brengen en versterken hebben we goede vragen nodig die we aan onszelf kunnen stellen en ideeën die we kunnen uitproberen. Dit boek staat bol van zulke vragen en ideeën. Deze zijn stuk voor stuk geworteld in de aanzienlijke kennis en ervaring van de auteur.
Het boek is mooi en eenvoudig vormgegeven en prettig en vlot en goed geschreven. Ik vraag me af wie er niet zijn voordeel uit zou kunnen halen om dit boek te lezen en kan dat eigenlijk niet bedenken. Iedereen loopt weleens ergens in vast of maakt weleens een mindere periode door. Stap je dan meteen naar een coach of therapeut? Of lees je eerst dit boek? Ik zou eerst eens proberen wat dit boek je kan opleveren. Waarschijnlijk is dat veel. Zo niet, dan stap je toch vervolgens alsnog naar een professionele hulpverlener?
Maar het boek is niet alleen interessant voor individuen. Een sterk punt van het boek is dat het ook heel bruikbaar is voor het versterken van de effectiviteit van teams. De zeven beproefde zelfcoachingsexperimenten voor teams helpen daarbij uitstekend.
Zelfs al zou je helemaal geen behoefte hebben aan zelfcoaching, op dit moment, dan kan dit boek inspirerend zijn om te lezen omdat het boordevol uitleg staat over progressiegericht werken, sociale psychologie en oplossingsgericht werken. Wie vindt dat nou niet interessant?
Lees de recensie